Veelgestelde vragen

 

Wat is het verschil tussen een tandarts en orthodontist?
Een tandarts zorgt ervoor dat je gebit in goede staat blijft. Kijkt het regelmatig na op gaatjes en mondverzorging en ook groei.
Een orthodontist is ook een tandarts, maar heeft hierna nog een vierjarige opleiding aan de universiteit gedaan om alles te weten over stand van tanden en kaken, de groei en hoe je deze kan beïnvloeden door allerlei beugels om tot een optimaal functioneel resultaat te komen.

Je hebt een beugel nodig als jouw tanden, kiezen en/of kaken zo scheef staan, dat je gebit niet goed kan functioneren. Bijvoorbeeld wanneer je een grote overbeet hebt en je kunt niet goed afbijten. Of als je ondervoortanden tegen je gehemelte komen, waardoor je gehemelte beschadigd wordt. Ook wanneer je tanden zo scheef staan dat je ze niet goed meer kunt schoonmaken, is dit een reden om een beugel te nemen. Wanneer je geen last hebt, maar het stoort je dat je tanden scheef of naar voren staan, dan kun je uiteraard ook een afspraak maken.

Hierop is geen vast antwoord te geven. Er zijn een hoop factoren die meetellen bij de beslissing wanneer met een beugelbehandeling begonnen moet worden. Hierbij zijn dingen belangrijk als leeftijd, groei, wisseling, kaakstand, etc.
Heel algemeen gezegd beginnen behandelingen bij kinderen meestal tussen de 9 en 12 jaar oud. Maar ook vroeger kan, afhankelijk van de soort afwijking. Bij meisjes vaak eerder dan bij jongens.

Jazeker, tanden verplaatsen kan eigenlijk op elke leeftijd en vrijwel elk gebit blijkt na een goed onderzoek geschikt te zijn om orthodontisch behandeld te worden. De eerste mogelijkheid is dat er gekozen wordt om uitsluitend met bijvoorbeeld een vaste beugel (de meeste volwassenen kiezen tegenwoordig wel voor een mooie tandkleurige blokjes voor de beugel), de stand van de tanden te corrigeren, waarna met eventuele draadjes achter de tanden het bereikte eindresultaat in stand gehouden wordt.

Als er sprake is van een verschil tussen stand tussen onder en bovenkaak, kan dit met alleen beugels niet altijd worden behandeld. Er kan dan gekozen worden de bestaande overbeet te handhaven en een mooie onder –en boventandboog te maken en deze wederom te stabiliseren met draadjes achter de tanden.

De tweede mogelijkheid is ook het aanpakken van het standverschil van de kaken. Dit laatste gebeurt dan in overleg met de kaakchirurg en vergt zo’n 1 a 2 dagen opname in het ziekenhuis terwijl het prettig is 1 a 2 weken daarna niet al te veel verplichtingen te hebben. Over het algemeen wordt dan begonnen met een vaste beugel in de onder –en bovenkaak, ter voorbereiding van de operatie. Na de operatie is het over het algemeen zo dat er tussen de 3 en de 6 maanden nog nodig zijn om de behandeling te voltooien. Daarna kan de vaste apparatuur weer worden verwijderd.

Nee, een verwijzing van de tandarts is tegenwoordig niet meer nodig, je kan ook zelf een afspraak maken. Dit kan via het inschrijf formulier op deze website aanmelden of door je telefonisch of schriftelijk aan te melden.

Dat is niet altijd precies te zeggen. Een behandeling is namelijk erg sterk afhankelijk van de mate waarin de patient meewerkt. Uiteraard wordt daar tijdens de uitleg van de behandeling uitgebreid op ingegaan.

Na het maken van de foto’s en modellen worden deze eerst geanalyseerd, waarna op grond van het groeiprofiel en de ruimtesituatie in het gebit, een of meerdere beugels worden uitgekozen. Als dat eenmaal duidelijk is dan wordt er een kostenbegroting opgestuurd van de voorgenomen behandeling, vergezeld van een afsprakenkaartje met een uitnodiging voor de uitleg van de behandeling.

Een overbeet is een standsverschil tussen de onder –en boventanden waarbij de bovenvoortanden verder voor de ondertanden uitsteken dan normaal.

Het plaatsen van een beugel is over het algemeen pijnloos. Wel is het zo dat in de dagen direkt na het plaatsen van de beugel de tanden en de kiezen wat gevoelig kunnen zijn. Dit gaat over het algemeen vanzelf voorbij.

Bij een afdruk maken, wordt een lepel met zachte pasta op je tanden en kiezen geplaatst. Dit duurt zo’n 20 seconden en dan wordt de pasta hard. Dan wordt de afdruklepel weer uit je mond gehaald en zit er in de pasta een mooie afdruk van jouw tanden en kiezen. Dit doen we zowel met de onder- als met de bovenkaak. De afdrukken worden naar het laboratorium gestuurd, zodat ze hiervan een gipsmodel kunnen maken.

Nee. Een van de beugels die gebruikt worden is een buitenboordbeugel. Deze wordt voor verschillende functies ingezet. Of die beugel ook op jou van toepassing is hangt af van de situatie die de orthodontist aantreft. Of het nou wel of geen buitenboordbeugel wordt, wordt duidelijk na bestudering van de foto’s en modellen.

Over het algemeen is het zo dat je een keer in de 4 a 5 weken op controle komt voor de beugel. Er zijn uiteraard wel wat uitzonderingen op.

Nee, een beugel op zich is niet schadelijk voor het gebit. Wel is het zo dat het schoonmaken van de tanden wat moeizamer gaat wanneer er een beugel in de mond zit. Dus is het erg belangrijk dat je de tijd neemt om goed je tanden te poetsen en alles goed schoon te maken. Laat je veel plak op je tanden zitten, dan loop je wel het risico op bijvoorbeeld kleine ontkalkingen van het gebit.

Dat is juist, om de tanden en kiezen in de juiste richting te verplaatsen, is dat ook nodig.

Dat hangt af van je aanvullende verzekering. Indien je verzekerd bent voor de hoofdverzekering bij de ene verzekeringsmaatschappij is het toegestaan om een aanvullende verzekering te nemen bij een andere verzekerings maatschappij wanneer deze gunstiger voorwaarden geeft voor de te verzekeren tandheelkundige behandeling.

Dan kom je naar de praktijk om een nieuw zakje te halen. Probeer er bij de controle aan te denken of je nog voldoende elastiekjes hebt.

Nee, over het algemeen is het beter om al gezien te worden door de orthodontist voordat je helemaal uitgewisseld bent. Niet alleen de wisseling maar ook groei speelt namelijk een rol bij de behandeling.

Ja, een orthodontist is een tandarts die na zijn opleiding tot tandarts nog een vierjarige opleiding aan de universiteit heeft gevolgd om te specialiseren als orthodontist.

Nee, een tandarts is afgestudeerd als tandarts, heeft tijdens de opleiding een klein beetje opleiding in de orthodontie gekregen en doet soms daarna nog een cursus om daar nog wat van bij te leren.

Separatie-elastiekjes worden voor of achter een tand of kies geplaatst, om ruimte te maken voor een nog te plaatsen metalen band.

Ja dat mag, mits het suikervrije “normale” kauwgom is.

In de meeste frisdranken en fruitsappen zit veel zuur. Dat zuur lost het glazuur van de tanden op. Als er voor bijvoorbeeld een buitenbeugel ringetjes om de kiezen zijn geplaatst, dan loopt ook de lijm waarmee die ringen zijn vastgezet, de kans dat dat door het zuur wordt opgelost. Zo gaan de ringen loszitten. Het advies is dan ook niet of anders zo min mogelijk frisdranken en zure dranken te nuttigen.

De meeste beugels moeten wel wat meer gedragen worden willen zij resultaat opleveren. Beugels voor de nacht worden vaker gebruikt in de retentiefase om te zorgen dat het bereikte eindresultaat behouden blijft.

Quotes worden geladen..